Gemma Espigares

Nascuda a Lleida, 1988. És Infermera i Màster en Recerca en Salut per la Universitat de Lleida (UdL). Actualment està acabant el doctorat amb una beca d’investigació a l’INEFC-UdL, participa en diverses agències d’avaluació de la qualitat del sistema universitari a Catalunya, Espanya i Andorra i és investigadora en una càtedra Universitat-Empresa.

Vinculada durant molt de temps a l’esport balaguerí, va ser jugadora i entrenadora del CB Balaguer, i també va jugar a futbol sala, futbol i atletisme durant l’etapa infantil. També va ser àrbitre de la Federació Catalana de Bàsquet durant 6 anys. Amb l’Associació de joves de Gerb va col·laborar en la dinamització d’activitats, especialment en la coordinació d’activitats lúdiques i esportives a l’estiu. Voluntària de la Creu Roja i Creu Roja Joventut a Balaguer i Lleida, va participar en activitats preventives amb les ambulàncies i de prevenció de consum de drogues i conductes de risc amb joves.

Va començar les seves tasques de representació estudiantil universitària el curs 2009/2010 essent delegada, i al poc temps arribà a ser la màxima representant dels estudiants de la UdL; formà part dels diversos òrgans de govern i representació (consell de govern, claustre i consell social). Entre 2011 i 2012 va presidir l’Associació Estatal d’Estudiants d’Infermeria i entre 2012 i 2014 el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), òrgan de representació de tots els estudiants del sistema universitari català amb el Govern de la Generalitat.

Tot i que al 2014 deixa les responsabilitats de representació, segueix vinculada al moviment estudiantil, i ara és una de les impulsores d’Universitats per la República a Lleida, moviment amb milers d’estudiants mobilitzats arreu del territori des del setembre. També col·labora amb la Xarxa Vives d’Universitats.

En l’àmbit polític ha comparegut al Parlament com a experta en la Llei de l’Agència de Qualitat del Sistema Universitari Català (2015) i ha assistit a algunes de les compareixences d’Universitats. A ERC milita des del 2014, forma part de la Permanent comarcal del Segrià i n’és la responsable de salut (on ha co-activat la sectorial al territori) i també és la secretaria de la sectorial nacional d’Universitats, Recerca i Innovació (amb la que s’han organitzats activitats a la UdL amb repercussió mediàtica i també una sectorial oberta a Lleida amb participació de tots els centres de recerca).

Cal que el jovent, molt mobilitzat des de l’1 d’octubre, també ens impliquem amb les institucions del nostre país, aportant la nostra força per a l’alliberament dels presos polítics i el retorn del govern a l’exili, però també perquè puguem fer efectiva la República amb mesures socials que ens permetin accedir a la formació professional i universitària, trobar llocs de treball dignes i viure en un país d’oportunitats.